Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Άλλη μία εχθρική ενέργεια από τις ΗΠΑ και το εβραϊκό Atlantic Council

Στη δεξαμενή σκέψης Atlantic καλύπτουν τα Σκόπια και κτυπούν την Ελλάδα…

Προκλητική και ανάλυση του Ariel Cohen με τίτλο ‘Help Wanted: The Balkans Need a Hand to Deal with the EU Migrant Crisis’ που δημοσιεύει η ιστοσελίδα της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης Atlantic Council αναφέρεται στην Ελλάδα ως ανίκανη να προφυλάξει τα σύνορα της ζώνης του Σένγκεν σε αντίθεση με τον καθοριστικό ρόλο της ΠΓΔΜ στην αντιμετώπιση της ροής των χιλιάδων μεταναστών.

Ισχυρίζεται μάλιστα, ότι τα Σκόπια δέχθηκαν και φρόντισαν πάνω από 75.000 μετανάστες πέρυσι, και επομένως το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες και οι ΗΠΑ θα πρέπει να βοηθήσουν τη χώρα να ανταπεξέλθει σε αυτή τη πρόκληση!

Αν είναι δυνατόν. Να υποστηριχθεί η χώρα που προέβαλε τεράστια εμπόδια και διέκοψε την ροή των προσφύγων προς τις χώρες του Βορρά.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, συνεχίζει ο Cohen, έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 27 Ιανουαρίου επέκρινε δριμύτατα τους ελληνικούς χειρισμούς στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Ο πρόεδρος Dombrovskis, μάλιστα, υποστήριξε ότι η Ελλάδα παραβιάζει σοβαρά τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία του Σένγκεν, και έδωσε διορία τρεις μήνες ώστε να συμμορφωθεί. Σύμφωνα με τον συντάκτη, μία τέτοια συμμόρφωση είναι απίθανη από την Ελλάδα που θα πρέπει να καταφέρει να προφυλάξει τα σύνορά της με την ΠΓΔΜ, ειδάλλως θα αρθεί η συμφωνία του Σένγκεν με σοβαρές συνέπειες για το μέλλον της Ε.Ε.

Ο συντάκτης επισημαίνει την ανάγκη συνεργασίας για την ασφάλεια μεταξύ Ε.Ε., ΗΠΑ και βαλκανικών χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην περιοχή, ιδιαίτερα σήμερα εξαιτίας της δράσης του ΙSIS και της Αλ Κάιντα που στρατολογούν ξένους μαχητές από το βαλκανικό χώρο.

Ιδανικά όλοι οι μετανάστες θα πρέπει να υποβάλλονται σε βιομετρικό έλεγχο και να ελέγχονται για τυχόν ανάμειξη σε τρομοκρατική δράση βάσει σχετικών λιστών. Οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να εξετάζονται με βάση τη διάλεκτο τους και τις πόλεις και τα χωριά προέλευσης που δηλώνουν. Όποιος ψεύδεται θα πρέπει να απελαύνεται. Η ΠΓΔΜ, η Αλβανία και οι άλλες βαλκανικές χώρες είναι σε θέση με την κατάλληλη υποστήριξη να διαδραματίσουν ρόλο κλειδί στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης στην Ε.Ε.

Ο κ. Cohen κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομικά ασθενείς χώρες όπως η ΠΓΔΜ από τη μετανάστευση, που απειλεί να θέσει σε κρίση τις σχέσεις μουσουλμάνων και χριστιανών στα Βαλκάνια, επιτείνει τη διαφθορά στα σύνορα και αυξάνει τα επίπεδα εγκληματικότητας ανάμεσα στις συμμορίες διακίνησης μεταναστών.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, γράφει ο συντάκτης της ανάλυσης, επί Πρωθυπουργίας Γκρουέφσκι, η ΠΓΔΜ έχει επιδείξει αξιοσημείωτη οικονομική και κοινωνική πρόοδο κατά την ενταξιακή πορεία της στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, ωστόσο η απροθυμία των Βρυξελλών να στηρίξουν ουσιαστικά τη χώρα στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης απειλεί να μπλοκάρει την πρόοδο της χώρας, αλλά και να οδηγήσει την κοινή γνώμη της χώρας ενάντια στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Είναι επιτακτικό, επομένως, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. να προσφέρουν τεχνική υποστήριξη στη ΠΓΔΜ, ιδιαίτερα τώρα που η χώρα διανύει περίοδο πολιτικής αστάθειας με την παραίτηση Γκρουέφσκι και τις επικείμενες εκλογές.

http://www.atlanticcouncil.org/blogs/new-atlanticist/help-wanted-the-balkans-need-a-hand-to-deal-with-the-eu-migrant-crisis