Λευκά Κράνη, Ισλαμοκανίβαλοι μεταφέρουν χημικά όπλα
Τα χημικά όπλα της Συρίας βρίσκονται σε περισσότερες από 100 τοποθεσίες
Οι New York Times αναφέρουν ότι ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) έχει αποκαλύψει περισσότερες από 100 τοποθεσίες, με τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές να ενδέχεται να εμποδίζουν τις παγκόσμιες προσπάθειες για την ασφάλισή τους.
Οι New York Times ανέφεραν την Κυριακή 06/04 ότι περισσότερες από 100 τοποθεσίες χημικών όπλων πιστεύεται ότι παραμένουν στη Συρία, αφημένες πίσω μετά την πτώση του Προέδρου Μπασάρ Ασάντ, σύμφωνα με τον κορυφαίο διεθνή οργανισμό που παρακολουθεί αυτά τα όπλα.
Αυτός ο αριθμός αποτελεί την πρώτη εκτίμηση που παρέχει ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW), καθώς επιδιώκει να εισέλθει στη Συρία για να εκτιμήσει τι έχει απομείνει από το στρατιωτικό πρόγραμμα του Ασάντ.
Ο αριθμός είναι πολύ υψηλότερος από οποιονδήποτε είχε παραδεχτεί ποτέ ο Πρόεδρος Ασάντ, σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times.
Αυτές οι τοποθεσίες πιστεύεται ότι σχετίζονται με την έρευνα, την κατασκευή και την αποθήκευση χημικών όπλων.
Ο Πρόεδρος Ασάντ χρησιμοποίησε όπλα όπως το σαρίν και το αέριο χλωρίου εναντίον ισλαμιστών μαχητών και Σύρων αμάχων κατά τη διάρκεια περισσότερο από μια δεκαετία εμφυλίου πολέμου.
Η κατάσταση ασφαλείας αυτών των τοποθεσιών παραμένει αβέβαιη από τότε που οι ισλαμιστές αντάρτες ανέτρεψαν τον Ασάντ πέρυσι.
Τα χημικά αποτελούν τώρα μια μεγάλη δοκιμασία για την προσωρινή κυβέρνηση υπό την ηγεσία της Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμ (HTS), με επικεφαλής τον Αμπού Μοχάμεντ Αλ Γκολάνι.
Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν την HTS ως τρομοκρατική οργάνωση, αν και αυτή έχει αποκηρύξει τους δεσμούς της με την Αλ Κάιντα.
«Υπάρχουν πολλές τοποθεσίες που δεν γνωρίζουμε, επειδή το παλιό καθεστώς έλεγε ψέματα στον OPCW», δήλωσε ο Raed al-Saleh, ηγέτης της Συριακής Πολιτικής Άμυνας (Λευκά Κράνη), μιας εθελοντικής ομάδας που λέει ότι συνεργάζεται με την κυβέρνηση για την αποσυναρμολόγηση των τοποθεσιών χημικών όπλων.
Τα διακυβεύματα είναι υψηλά λόγω της φονικής φύσης αυτών των όπλων, ιδιαίτερα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.
Το σαρίν, ένα νευροτοξικό αέριο, μπορεί να σκοτώσει μέσα σε λεπτά, ενώ το χλώριο και το αέριο μουστάρδας καίνε τα μάτια και το δέρμα και γεμίζουν τους πνεύμονες με υγρό.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα κεντρικά γραφεία του OPCW τον Μάρτιο ότι η κυβέρνηση θα «καταστρέψει οποιαδήποτε απομεινάρια του προγράμματος χημικών όπλων που αναπτύχθηκε υπό το καθεστώς Ασάντ» και θα συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.
Η εύρεση και η ασφάλιση αυτών των τοποθεσιών είναι κρίσιμη όχι μόνο για την ασφάλεια αλλά και για τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για έρευνες σχετικά με την επανειλημμένη χρήση χημικών όπλων από τον Ασάντ.
Διεθνείς παρατηρητές έχουν καταγράψει δεκάδες επιθέσεις με χιλιάδες θύματα, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.
Η πιο διαβόητη ήταν η επίθεση με αέριο σαρίν το 2013 στην Γκούτα, ένα προάστιο της Δαμασκού.
Πέρυσι, το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές σε αρκετές εγκαταστάσεις του συριακού καθεστώτος όπου πιστεύεται ότι υπήρχαν χημικά όπλα, αν και παραμένει ασαφές εάν αυτές οι επιδρομές κατέστρεψαν τα ίδια τα όπλα, σύμφωνα με τους New York Times.
Ο Shikhani και άλλοι ανησυχούν ότι οι επιδρομές μπορεί να έχουν προκαλέσει περιβαλλοντική μόλυνση και να κατέστρεψαν αποδεικτικά στοιχεία.
Διεθνείς ομάδες ελπίζουν ότι τα χημικά στοιχεία θα απαντήσουν σε βασικά ερωτήματα σχετικά με την έρευνα της κυβέρνησης Ασάντ και θα βοηθήσουν σε διεθνείς διώξεις.
https://www.tribune.gr/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου