Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015

Έφοδος των πολωνικών αρχών στο Κέντρο Αντικατασκοπείας του NATO στη Βαρσοβία

Η κυβέρνηση της Πολωνίας απομάκρυνε τον επικεφαλής του εκπαιδευτικού Κέντρου Αριστείας Αντικατασκοπείας του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, μετά από έφοδο της στρατιωτικής αστυνομίας στις εγκαταστάσεις, μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής. 

"Πρόκειται για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των κρατικών θεσμών, η οποία δυστυχώς, δεν λειτουργεί σωστά πάντα", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της χώρας, Μπαρτόζ Κονάτσκι, στο ραδιοφωνκό σταθμό RMF. "Πραγματικά ήταν δύσκολο να καθοριστεί αν υπήρχαν πραγματικά ικανοί ανθρώποι... στην προηγούμενη διοίκηση".

"Το υπουργείο Άμυνας έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί όλες τις μονάδες που βρίσκονται υπό την κυριαρχία του, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής αστυνομίας", πρόσθεσε.

Η νέα συντηρητική δεξιά κυβέρνηση είχε ζητήσει την παραίτηση του επικεφαλής του Κέντρου, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την κατάληψη σημαντικών θέσεων στον κρατικό μηχανισμό της χώρας, που ελέγχεται από το προηγούμενο καθεστώς της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς διακυβέρνησης. Όταν εκείνος δεν συμμορφώθηκε, ακολούθησε η έφοδος.

"Οι Πολωνοί υπάλληλοι έχασαν την πρόσβαση σε διαβαθμισμένο υλικό και έπρεπε να τους αλλάξουμε", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Βίτολντ Βαστσικόφσκι, στο κρατικό ραδιόφωνο Trojka. "Είχαμε να κάνουμε με το στρατό και έτσι έπτεπε να δράσουμε γρήγορα".

Από την ανάληψη της εξουσίας στα μέσα Νοεμβρίου, το κόμμα Νόμος & Δικαιοσύνη έχει δημιουργήσει ένα νομικό τέλμα γύρω από το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας, διορίζοντας δικούς του δικαστές, ανάγκασε σε παραίτηση τον επικεφαλής της υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς της χώρας και ανακοίνωσε σχέδια για την αναμόρφωση της δημόσιας ενημέρωσης, εγείροντας ανησυχίες για το σύστημα ισορροπιών που προβλέπει το σύνταγμα της Πολωνίας. Ο ζήλος του κόμματος για την εδραίωση της εξουσίας του μετά από οκτώ χρόνια στην αντιπολίτευση, προκάλεσε διαδηλώσεις το περασμένο Σαββατοκύριακο, ενώ περισσότερες έχουν προγραμματιστεί για το Σάββατο.

"Είναι θέμα των πολωνικών αρχών", είπε ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ στο πρακτορείο Bloomberg. "Σε γενικές γραμμές, τα Κέντρα Αριστείας είναι διεθνή ερευνητικά κέντρα, με εθνική ή πολυεθνική χρηματοδότηση και προσωπικό και συνεργάζονται με τη Συμμαχία, αλλά δεν είναι όργανα του ΝΑΤΟ".

Το συγκεκριμένο κέντρο του NATO διαχειρίζονται από κοινού Σλοβακία και Πολωνία.

Ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Τόμας Σιεμόνιακ τόνισε ότι η έφοδος ήταν κίνηση χωρίς προηγούμενο, καθώς είναι ίσως η πρώτη φορά που χώρα - μέλος του NATO «επιτίθεται σε εγκαταστάσεις της Συμμαχίας».